Tuulikki Pietilä - arvostettu suomalainen taidegraafikko

Monet muistavat Tuulikki Pietilän Tove Janssonin elämänkumppanina. Tuulikki on kuitenkin luonut myös oman vaikuttavan uransa taidegraafikkona. Tämä artikkeli tutustuttaa sinut Tuulikki Pietilän mielenkiintoiseen elämään ja monipuoliseen uraan.

Yksityiselämän käännekohdat

Tuulikki Pietilä syntyi 18.2.2024 Seattlessa, Washingtonissa ja kuoli 23.2.2024 Helsingissä. Kuollessaan hän oli 92-vuotias. Vuodesta 1956 lähtien Tuulikki asui Tove Janssonin kanssa. Yhteiselämä jatkui Toven kuolemaan, vuoteen 2001, saakka. Naiset osallistuivat yhdessä jopa Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhliin vuonna 1992. Monet uumoilevat, että he saattoivat olla ensimmäinen juhlissa nähty naispari. Ullanlinnankadulla he pitivät yhteistä galleriaa. Tuulikki ja Tove matkustivat paljon ja viettivät kesiään Klovharu-nimisellä saarella.

Uran käännekohdat

Tuulikki opiskeli vuosina 1933-1936 Turun piirustuskoulussa, vuosina 1936-1940 Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja 1945-1949 Tukholman kuninkaallisessa taideakatemiassa. Hän opiskeli myös Pariisissa.

Kaikkiaan Tuulikin monipuolinen ura kesti puoli vuosisataa. Uransa aikana hän toimi taidegraafikkona, taidejärjestöjen aktiivisena vaikuttajana ja opettajana. Hän tuli tunnetuksi erityisesti grafiikan menetelmien ja tekniikoiden perinpohjaisesta hallitsemisesta. Hän hallitsi niin metalligrafiikan kuin puupiirroksetkin. Samoin hän hallitsi niin monivärityöt kuin litografiatkin. Tuulikki oli tunnettu myös siitä, että hän sekoitti rohkeasti erilaisia menetelmiä ja uskalsi kokeilla jatkuvasti uusia asioita.

Teknisesti hän oli erityisen monipuolinen, uniikki taiteilija, joka sovelsi omassa tuotannossaan erilaisia tyylejä, kuten realismia, abstraktia taidetta, kubismia, informalismia ja konstruktivismia. Hän pystyi tekemään itse grafiikan jokaisen työvaiheen, jopa vedostuksen. Monet nuoren polven graafikot pitivätkin häntä esikuvanaan hänen monipuolisuutensa ja teknisen osaamisensa ansiosta.

Vuonna 1956 Tuulikki tapasi opintojen merkeissä Tove Janssonin, josta tuli myöhemmin hänen elämänkumppaninsa. Tuulikki oli mukana monissa Muumi-projekteissa ja hänen tiedetään olevan muumikirjojen Tuutikki-hahmon esikuva. Tuutikki on ripeä ja tarmokas hahmo, joka muistuttaa monin tavoin esikuvaansa Tuulikkia.

1963 Tuulikille myönnettiin Pro Finlandia -mitali ja 1982 professorin arvonimi. Tuulikki testamenttasi tuotantonsa Ateneumille, jossa tuotantoon on ollut mahdollista tutustua ainakin vuonna 2017, jolloin vietettiin taiteilijan 100-vuotissyntymäpäivää. Tuotanto on poikkeuksellisen laaja, sillä se käsittää yli 1400 teosta. Teokset heijastelevat Tuulikin erilaisia elämänvaiheita ja niissä näkyy hänen vankkumaton kiinnostuksensa taidegrafiikan erilaisiin tekniikoihin.