Tampereen taidemuseon menneiden näyttelyiden helmet

Tampereen taidemuseossa on nähty vuosien saatossa toinen toistaan upeampia ja vaikuttavampia näyttelyitä. Poimimme tähän artikkeliin muutaman helmen menneiden näyttelyiden joukosta. Kun Tampereen taidemuseon näyttelyt on koluttu läpi, kannattaa kokeilla toisen suuren kulttuurikaupunkimme, Turun museoiden tarjoamia mahdollisuuksia! Kaupungissa museokortin käyttäminen on entistä suositumpaa, mikä kertoo myös museoiden suosion kasvusta.

Akseli Gallen-Kallela: Aino-taru

8.–16. maaliskuuta 2020 ja 2. kesäkuuta – 9. elokuuta 2020 Tampereen taidemuseossa oli nähtävillä Akseli Gallen-Kallelan Aino-taru, jota pidetään taiteilijan varhaisena mestariteoksena. Teos on vuodelta 1889 ja se kuuluu Suomen Pankin taidekokoelmiin. Kalevala-aihe on Suomessa erityisen suosittu, sillä sitä pidetään realistisena kansankuvauksena, joka huokuu kansallisromanttista tunnelmaa.

Joseph Alanen – Jugend ja Kalevala

Joseph Alasen Jugend- ja Kalevala-aiheisia teoksia oli nähtävillä Tampereen taidemuseossa 1. helmikuuta – 16. maaliskuuta 2020 ja 2. kesäkuuta – 9. elokuuta 2020. Alanen on suuren yleisön keskuudessa perin salaperäinen hahmo eikä hänen taiteensa ole kovin yleisesti tunnettua. Syynä tähän on pitkälti se, ettei hänen taidettaan ole aiemmin esitelty kattavassa näyttelyssä. Kun taiteilijan kuolemasta tuli kuluneeksi sata vuotta, päätti Tampereen taidemuseo saada aikaan muutoksen ja järjestää Joseph Alasen teoksia esittelevän näyttelyn.

Ilkka Väätti – Hommage

2. kesäkuuta – 9. elokuuta 2020 Tampereen taidemuseossa nähtiin Ilkka Väätisen Hommage-niminen näyttely. Näyttelyssä nähtiin Ilkan tuotantoa ajanjaksolta 2017–2020. Näyttely koostuu yli 30 maalauksesta sekä 2 arkkitektonista. Näyttelyn nimi Hommage merkitsee kunnianosoitusta. Taiteilijan uran Ilkka aloitti 1970-luvun loppupuolella. Taiteensa lisäksi hänet tunnetaan kuvataidepedagogina ja tutkijana.

Anna Alapuron näyttely

1. helmikuuta – 16. maaliskuuta 2020 Tampereen taidemuseossa saivat vuoron Anna Alapuron teokset. Vuonna 1953 syntynyt Anna Alapuro on yksi maamme tunnetuimmista taidegraafikoista ja hänen yksityisnäyttelyssään nähdäänkin värikylläisiä graafisia töitä. Joukossa on muun muassa taiteilijan Intiaan ja Himalajalle suuntautuneen matkan innoittamana syntynyt teossarja, joka ajoittuu vuosiin 2019–2020.

Osamu Tezuka – Mangan jumala

7. syyskuuta 2019 – 5. tammikuuta 2020 Tampereen taidemuseossa hemmoteltiin mangan ystäviä Osamu Tezuka – Mangan jumala -nimisen näyttelyn myötä. Näyttely pureutui suoraan japanilaisen sarjakuvan ytimeen!