SA. Salmela: maalauksia; Päivi Kukkasniemi: akvarelleja; Hanne Kontiola: maalauksia; Galleria Katko: videoita TAMKin kuvataiteen koulutusohjelman puolesta 14.8. - 8.9.2023

14 elokuu 2013 - 8 syyskuu 2013

Tila 1

SA. Salmela

Maalauksia

Alussa oli puhumaton. Tämä teos ei tullut tyhjästä, siihen tarvittiin kaksi roskiksesta löytynyttä pakkauspahvia: sininen ja vihreä. Vasta kolmen vuoden kuluttua löysin punaisen ympyräaukoilla varustetun reikäpahvin, Leikin, luonnostelin, kääntelin ja mittailin. Peilikuvan avulla sain esille tarvittavan vastamuodon, ja nyt jokeltaja- ainekset olivat käytössäni jatkojalostusta varten.

En tiedä onko Jokeltaja lapsi vai aikuinen. Sen tiedän, että lapsi on innostunut puheensa löytämisestä, aikuinen jokeltaa surullisesti puheensa menettäneenä. Molempia olen seurannut.

Värillä on ääni. Väri puhuu - kuiskaa - huutaa - jokeltaa ja desibelilukemat vaihtelevat sen mukaisesti.

Piilossa ollaan hiljaa, lähes hengittämättä. Jo rauhallinen hengittäminen tuottaa 10 dB:n äänen, kuiskaus meluaa 20 dB:n voimalla - silloin voi jo piilopaikka paljastua. Parempi olla piilossa yksin.

Akryyliväreillä maalatun verkon avulla voin säädellä teoksen kokonaisilmettä, valöörinen vaikutelma muuttuu, vaikka verkon alla olevat värit pysyvät samoina ( Jokellus / JOK ).

Värin intensiteetti määrää äänen voimakkuuden. Ihminen huutaa tuskasta, kauhusta tai vihasta. Näiden tunteiden ilmaisemiseen ei peruspaletti riitä. Huuto- teokseeni otin avuksi pelkistetyn muodon ja fluoresoivat värit äänen voimistamiseksi.

Myös akryylimaalauksessani REM, vuodelta 2010, olen käytttänyt fluoresoivaa punaista yhdessä gadmiumin (Rembrandt 306) kanssa. REM (rapid eye movement) on paradoksaalinen uni, jolloin aivosähkökäyrä on lähes valveillaolokäyrän kaltainen (= paradoksi).

Todellisuus ei ole aivan kirkas, siitä on vaikea ottaa selvää. Ihminen ei ole koskaan täysin valveilla, eikä koskaa aivan nukuksissa, (luin jostain). Tämä kuulostaa järkevältä, kirkkaalta ajatukselta.

 

 

Tila 2

Päivi Kukkasniemi

Akvarelleja

Kieleni on väri.

Valitsen värin, joka houkuttelee minua eniten. Siirryn seuraavaan tarpeeni täyttyessä. Maalaan mielivaltaisesti länttejä, alueita, viivoja antaen intuition johdattaa.

Maalaaminen on tie läsnäoloon. Hetkeen, joka auttaa arjen hallitsemisessa. Se tasapainoittaa mielen ja sydämen.

Paperin äärellä on pysähdyttävä ja antauduttava värien virtaan. Kuuntelemiseen ja katsomiseen.

http://www.kukkasniemi.net/

 

 

 

Tila 3

Hanne Kontiola

Lähellä minua - öljyvärimaalauksia

Teokseni ovat dokumentteja asuinalueeltani, sieltä missä työskentelen, tutuista nurkista, läheltä minua, läheltä meitä.

Toiselta puolelta tietä, lähipuistosta, koirankusetusreitiltä.

Vuodet vaihtuu, vuodenajat muuttuu, mielialat hyppii.

Maisemat samat, sama puu, sama kivi, kaikki mielestäni maalauksen arvoisia.

http://hannekontiola.blogspot.fi/

 

 

 

 

 

GALLERIA KATKO:

Videoita Tamkin kuvataiteen koulutusohjelman puolesta.

TAMK ei aio hakea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä koulutusvastuuta kuvataiteen koulutukselle syyskuussa 2013.

TAMKin ja ylläpitäjäyhtiön hallitus esittää kuvataiteen koulutuksen lopettamista Tampereella. Opetus- ja kulttuuriministeriön taholta ei ole ehdotettu TAMKin kuvataiteen koulutuksen lakkauttamista.

Galleria Katkossa esillä adressivideoita, haastatteluja Paavo Arhinmäeltä sekä Tampereen kulttuurialan tekijöiltä ja Guggenheim-projektin kuvataiteen koulutusta tukeva kappale.

http://katkogalleria.tumblr.com/