Pirita Lautala: maalauksia; Harri Salmi: maalauksia; Oili Tornberg: grafiikkaa ja sekatekniikkateoksia; J. A. Juvani: videoteos; Pasi-Pekka Pajamäki: valokuvia 22.5. - 16.6.2024

22 toukokuu 2013 - 16 kesäkuu 2013

Tila 1

Pirita Lautala juu<code></code>rtuminen

”Harmailla” - maalauksia

Kuvataiteilija AMK, artenomi Pirita Lautala (s.1974) on suorittanut kaksi loppututkintoa. Hänellä on ohjaustoiminnan artenomin tutkinto Kankaanpään opistosta minkä lisäksi hän on valmistunut Lahden taideinstituutista kuvataiteilijaksi. Pirita Lautala asuu ja työskentelee Mikkelissä.

Taiteilijan monipuolisuus tulee esille materiaalivalinnoissa. Hänen tuotantoonsa kuuluvat sekatekniikkatyöt, veistokset ja maalaukset sekä yhteistyö Yöryhmä / Nightshift -ryhmässä.

Viime vuoden Pirita Lautala on työskennellyt Etelä-Savon taidetoimikunnan yksivuotisella työskentelyapurahalla. Galleria Kapriisin näyttelyyn taiteilija on valmistautunut huolella; uusia maalauksia on syntynyt kymmenkunta. Uusimmat teokset ovat harmaaseen virittyneitä, hienovaraisia tulkintoja sielunliikkeistä.

Ne ovat itsenäinen jatkumo Mikkelin taidemuseossa vuonna 2011 esillä olleeseen lopputyönäyttelyyn. Esimerkiksi maalauksissa ”Juurtuminen” ja ”Lumen aika” taiteilija jatkaa hänelle tärkeiden teemojen ja visuaalisen kuvaston työstämistä; onko korppi ainoastaan pahan ilmentymä, voiko pelko muuttua eteenpäin työntäväksi voimaksi?

Lautalan maalaukset eivät ole suurikokoisia. Vaikka teemat ja aiheet juontavat taiteilijan omasta lapsuudesta, hän työstää ne yleismaailmallisiksi tulkinnoiksi ihmisenä olemisesta. Maalausten koko on tarkoin harkittu. Ne toimivat inhimillisen kokoisina ikkunoina katsojalle. Taiteilijan sanoin; ”Asioita ei tarvitse aina huutaa”.

Pirita Lautala on viime vuosina osallistunut niin koti- kuin ulkomaisiin jyrytettyihin ja kuratoituihin ryhmänäyttelyihin, minkä lisäksi hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa.

www.galleriari.fi/pirita.html

 

Tila 2

Harri Salmi

The sound of paintings

Groove_2011_akryyli_600px_Harri_Salmi.jpg

Taidenäyttelyni The sound of paintings on Tampereella Galleria Kapriisissa näyttelytila 2:ssa 22.5.–16.6.2013. Näyttely koostuu akryylimaalauksista kankaalle, sekatekniikkateoksista paperille ja keramiikkaveistoksista.

Miltä näyttää (contemporary) jazz-musiikki tänäpäivänä?

Vahvana teemana teoksissani on jazz, niin musikaalisesti, että visuaalisesti. Käsittelen myös synestesiaa; musiikin ja maalaustaiteen vuorovaikutusta ja yhteensulautumista.

Maalauksiini on muodostunut selkeä ja toistuva tematiikka. Kuvissani yhdistyvät katutaide, postmoderni ja surrealismi.

Maalauksissani heijastuu ja esiintyy teemana jazz. Tämä musiikki ja sanan käyttö teoksissani ovat tärkeitä minulle. Kuvailen tyyliäni sanoin: urbaania kolmiuloitteista typografista kuvataidetta. Kuuntelen jazzia kun maalaan ja soitan sekä sävellän sitä myös itse pianolla.

Teoksissani esiintyvä jazz-sana on ikäänkuin logo. Tämä logo on kolmiuloitteinen ja saanut vaikutteita katutaiteesta ja se muuttaa muotoaan teoksissani. Logo jazz yhdistyy maalauksissani erilaisiin taustoihin, jotka ovat usein surrealismin unenomaisia ja postmoderneja.

Olen opiskellut myös graafista suunnittelua ja työskennellyt mainostoimistossa. Tämän johdosta maalauksissani on tunnistettavissa tietynlaista graafisuutta ja typografista volyymia.

Focus on jazz.

www.harrisalmi.com/

 

Tila 3

Oili Tornberg5.suru

Ryhdikäs suru

 

Yleensä ihminen temmeltää elämänsä läpi kovinkin värikkäiden vaiheiden kautta. Kuoleman edessä kuitenkin kaikki tasaantuu, meitä muistellaan hillityin sanakääntein. Pukeudumme muistotilaisuudessa tummiin asuihin ja ryhdikkäinä kannamme surumme.

Talvinen luonto antaa saman arvokkuuden leiman kuin muistotilaisuus. Luonto on hiljaa, puut piirtävät oksillaan valkeaa hankea vasten kauniita graafisia kuvioita.

Näistä elementeistä haluan rakentaa tämän näyttelyn, kuoleman ja talven kauneudesta, hillittömän värikylläisen kesän sammumisesta talven hiljaisuuteen.

Näyttelyyn kokoan teoksia, joista osa on tehty tämän vuoden puolella ja osa hieman vanhempia. Tekniikkana olen käyttänyt serigrafiaa, tussipiirustusta ja maalausta. Pohjamateriaalina ovat olleet luontokuvat sekä hautajaistilaisuudesta otetut kuvat.

www.gallerianapa.fi/galleria/taiteilija/38

 

GALLERIA KATKO Conspiracy

J. A. Juvani

 

Conspiracy, HD video, 16:9, 01:09, loop, 2010

Conspiracy-sanan alkuperä löytyy latinankielisestä termistä conspirare (con = yhdessä + spirare = hengittää).

Conspiracy puhuu halusta ja etäisyydestä, mutta ennen kaikkea se käsittelee pelkoa, joka aiheuttaa kykenemättömyyttä koskettaa.

J. A. Juvani (s. 1988) on lappilainen kuvataiteilija, jonka pääasiallisia työvälineitä ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Lapsena hänen idolinsa oli Pienen merenneidon Ursula.

Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Tampereella.

In English:

Definition of conspire: make secret plans jointly to commit an unlawful or harmful act.

Origin: late Middle English: from Old French conspirer, from Latin conspirare ‘agree, plot’, from con- ‘together with’ + spirare ‘breathe

J. A. Juvani (b.1988) is visual artist, originally from Lapland, Finland. His main mediums are video, photography and sculpting. As a child his idol was Ursula from the Little Mermaid.

He currently lives and works in Tampere, Finland.

www.jajuvani.wordpress.com/

http://katkogalleria.tumblr.com/

katkogalleria(at)gmail.com

 

KELLARIGALLERIA:

Pasi-Pekka Pajamäki IMG_0884

San Francisco Stills REMIX

2.6. - 28.8.2023

San Francisco Stills REMIX on Pasi-Pekka Pajamäen toinen valokuvanäyttely. Pajamäki on tamperelainen valokuvaaja, joka on taltioinut valokuvan keinoin katuelämää ja yksityiskohtia mm. Castron kaupunginosassa San Franciscossa. Hän on kolmena kesänä asunut ja työskennellyt itselleen mieluisassa kaupungissa ja tarkkaillut ympäristöään ulkopuolisen uteliain silmin. Kameran etsimeen on löytynyt rankkoja ihmiskohtaloita, sateenkaarikaupungin sukupuolinormeista vapaata elämää ja suurkaupungin monimuotoisia elämän jälkiä.

Kuvat on otettu perinteisen katuvalokuvauksen keinoin, lavastamatta ja jälkikäteen käsittelemättä. Kuvarajaukset ovat Pajamäen alkuperäisten kuvien mukaiset.

Valokuvanäyttelyn teokset muodostavat novellimaisen tarinan. Tarinan pohjana voi pitää kertomuksia ulkopuolisuudesta ja siihen liittyvästä vapaudentunteesta. Paolo Giordanon romaani Alkulukujen yksinäisyys (La solitudine dei numeri primi 2010) liittyy löyhästi kuviin ja sitoo kirkasväriset ja taidokkaasti rajatut valokuvat romaanin päähenkilöiden traagisiin tarinoihin. Toisaalta Pajamäen kuvat toimivat vallan mainiosti myös kukin itsenäisenä teoksena, pieninä nootteina ihmiselämän ja rakennetun ympäristön vuoropuhelusta, huumoria unohtamatta.

Teksti: Taina Myllyharju