Maria Kärkkäinen: prosessiteos MUUTTO; Pirjo Aaltonen: grafiikkaa; Björgvin Björgvinsson: valokuvasarjoja; Galleria Katko: animaatioita 9.10. - 3.11.2023

9 lokakuu 2013 - 3 marraskuu 2013

Tila 1 ja tila 3

M U U T T O !

PROSESSITEOS | MARIA KÄRKKÄINEN

//
Tausta. Yli vuoden olen jälleen ollut koditon tai oikeastaan monen kodin kiertolainen. Miltei koko maallinen omaisuuteni on ollut varastoituna laatikoissa Kuopiossa. Olen asunut varastossa, Järvilinnan taidekeskuksen asuntolassa sekä perheeni ja ystävieni luona, työskennellyt ulkomailla Meksikossa ja Espanjassa. Antanut elämän kuljettaa. Ollut juuri siellä missä minun on milloinkin kuulunut olla, alituisessa liikkeessä.

//
Toukokuussa tapasin ihmeellisen miehen, jonka sydämestä sydämeni löysi kodin.
Jo kesäkuussa huomasin asustavani uudella paikkakunnalla, Tampereella.
Ja heti perään sain näyttelyajan peruutuspaikalle. Ihmeellistä sekin.

//
Olen muuttanut lukuisia kertoja ja joka kerta olen ajatellut, että nyt haluan käydä läpi kaiken sen mitä olen läpi vuosien säilyttänyt. Todellisuus on ollut päinvastainen, sillä tavaraa on kertynyt lisää ja lisää. Samat laatikot ja paperit ovat kulkeneet muutosta muuttoon mukanani. Tilannetta ei ole helpottanut keräilyviettini eli mieltymykseni vanhoihin tavaroihin. Ja samaan aikaan olen tiedostanut kuinka vähällä tavaramäärällä ihminen loppujen lopuksi pärjää. Kaikesta minun ei tarvitse, enkä edes halua luopua, mutta prosessiteokseni myötä haluan nyt käydä läpi tätä kaikkea. Jokaisella tavarallani on oma tarinansa, osa on lahjoja ystäviltä, osan olen löytänyt kirpputorilta tai roskalavalta.

//
Toimintasuunnitelma. Siirrän maallisen omaisuuteni Kuopiossa sijaitsevasta varastosta Galleria Kapriisiin Tampereelle (tilat 1+3). Näyttelyaikana käyn läpi koko maallisen omaisuuteni ja tavaroissa olevat muistoni. Näyttelytila elää ja muuttuu läpi näyttelyajan. Seinille saattaa nousta teoksia menneiltä vuosilta. Prosessoin teosta myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja ajatusten kautta. Olen läsnä tilassa gallerian aukioloaikoina, toisinaan saatan jäädä tilaan yöksi, kutsua tuntemattomia ja tuttuja kylään.

Tämän prosessiteoksen myötä haluan tarkastella sitä, mikä minut on tuonut tähän pisteeseen. Muutosta itsessäni sekä ympäristössäni. Mukanani muutosta muuttoon kulkeneiden tavaroiden ja papereiden funktiota. Haluan samalla opetella luopumaan tavaroista, joita en enää tarvitse, lahjoittaa niitä eteenpäin. Laatikko kerrallaan siirryn kohti uutta kotia. Näyttelyni myötä haluan tutustua uuden kotikaupunkini ihmisiin, kuulla tarinoita heidän muutoistaan ja muutoksistaan. Kaiken tämän taustalla on halu oppia, löytää uutta, aloittaa puhtaalta pöydältä. Se on sekä konkreettinen että symbolinen puhdistautumisriitti, uuden ajanjakson alku. Samanaikaisesti haikeaa ja onnellista.

Kaikki ovat kokeneet muuton ja sen tuoman muutoksen. Oma muuttoni on heijastuma tästä kaikille yhteisestä kokemuksesta, sen mukana kulkevista rituaaleista ja toimintatavoista. Teokseni tuo tilanteen elementit konkreettisesti näyttelytilaan, jossa käyn läpi suurta muutosta yhdessä katsojien kanssa.

//

Kiitos rakas Kuopio, Pohjois-Savon taidetoimikunta. Läksiäisiä vietetään ja kantoapua samalla kaivataan 7.10.2023 klo 15-19 (Kuninkaankatu 26 B, sisäpiha). Kyllä me vielä nähdään :)

Hei uusi kotikaupunkini Tampere! Tervetuloa tutustumaan ja vaikka vähän kantoavuksikin Galleria Kapriisiin 9.10.2023 klo 17-19 (Hämeenpuisto 25). Mitä ihmettä tästä oikein tulee :)

www.bymariak.com

 

Tila 2

VALOPILKKUJA

 

Pirjo Aaltonen

Grafiikkaa

Pirjo Aaltosen grafiikkaa hallitsevat luonnonmuodot. Hän löytää virikkeitä lähiympäristöstä, mutta ideat muuntuvat ja saavat uutta sisältöä ja toteutuvat yksittäisinä töinä tai työsarjoina. Ideoiden kehittely erilaisiksi tulkinnoiksi ja muunnelmiksi kiinnostaa tekijää.

Viivan ilmeikkyys on töissä tärkeää. Tunnelmia ja tunnetiloja hän kuvaa värien ja valöörien avulla. Valon ja varjon rinnastus on nähtävissä monessa työssä.

Aikaisemmin hän teki taidetta opetustyönsä ohessa, mutta nyt opettaminen on jäänyt ja taide saanut entistä suuremman osan.

Näyttelyn töistä puolet on puupiirroksia ja puolet metalligrafiikan eli etsauksen ja akvatintan menetelmin toteutettuja. Nämä menetelmät tukevat tekijän mukaan toisiaan: metalligrafiikka on pienimuotoista ja puupiirroksissa on voimakkaampi, fyysisempi ote.

 

Björgvin Björgvinsson

Valokuvasarjoja

Björgvin Björgvinsson on syntynyt Reykjavíkissa. Siellä hän valmistui kuvataideopettajaksi vuonna 1979: (The Icelandic School of Arts and Crafts, 1975 – 1979). Hän jatkoi taideopintojaan Lontoossa, Belgradissa ja Lahdessa.

Hän on asunut ja työskennellyt monen vuoden ajan Suomessa, ja osa hänen taiteestaan on syntynyt täällä, vaikka islantilainen tausta on aina mukana.

Suomessa ja Islannissa hän on näyttelyissään esittänyt usein maalauksia ja viime vuosina myös valokuvia. Valokuvataiteesta on tullut hänelle yhä tärkeämpi ilmaisumuoto.

Björgvinssonin näyttelytyöt ovat valokuvasarjoja. Niissä keskeinen teema on vesi elementtinä.

Pintarakenne, materiaalintuntu ja väri erilaisine intensiivisine vivahteineen ovat tärkeitä. Viitteitä suomalaiseen ja islantilaiseen maisemaan löytyy, tosin sitä ei alleviivata. Valon ja veden heijastukset ja tietyn hetken tavoittaminen, sekä eri elementtien vastakohtaisuus ja rinnastaminen ovat kiehtoneet tekijää.

 

 

GALLERIA KATKO

Yhteisnäyttely – ANIMAATIOITA

 

ANIMAATIOITA-näyttely koostuu neljästä erilaisesta animaatio-teoksesta. Tekniikoita jokaiseen makuun piirrosanimaatiosta pala-animaatioon.

 

Atso Akujärvi - Sound of Drastic

Hinni Huttunen - 10 katastrofia

Jenni Rahkonen - Hänen tilanne

Tiina Lehikoinen – Meine Prinzessin

 

Lisätietoja:

http://katkogalleria.tumblr.com/