17 heinäkuu 2013 - 11 elokuu 2013
Tila 1
Katse pinnan taa
Visuaalisesti vaikuttavassa ja herättävässä näyttelyssä on esillä Leena Hartmanin uusimpia pronssiveistoksia, betoniveistoksia sekä suurikokoisia veistoksia sekatekniikalla. Näyttely sisältää myös koskettavia akryylimaalauksia.
Nyt nähtävässä teoskokonaisuudessa tarkastellaan ihmisen yksityistä maailmaa pinnan alla ja naamion takana. Ilon takana piilee pahoinvointia, rohkeuden takana haurautta. Väsymys on helppo sulkea naamion taakse. Ja jokaisen naamion takana on uusi tarina, ihmisen yksityinen kertomus. Eron tuska ja luopuminen kuuluvat jokaiselle.
Piilotamme tunteemme kuoren taakse selviytyäksemme ympäristön odotusten ja normien mukaisesti. Uupuminen on usein työelämässä ja sen ulkopuolellakin kätkettävä hymyilevän naamion taakse. Mitä muuta kätkeytyy pinnan alle?
Kuoren sisältä löytyy rakkautta, haavoittuvuutta, yksinäisyyttä, surua, ahdistusta.
Kun katsoo tarkasti, voi nähdä pintaa syvemmälle. Ja jos sinne näkee, voi myös ymmärtää. Toivottavasti voi myös auttaa.
Tässä visuaalisessa kertomuksessa on haluttu herättää katsoja huomaamaan, että maailmassa puuttuu vielä myötätuntoa, erilaisuuden hyväksyntää ja vapautta olla oma itsensä.
Tila 2
Ajatusviiva
Piirustuksen on sanottu olevan taiteenlajeista henkilökohtaisin. Vesa Taskisen näyttely käsittelee unia, unelmia, visioita ja muistikuvia toisista maailmoista. Kuvasto on erittäin yksityiskohtaista ja persoonallista, samalla ammentaen ihmiskunnan mystisistä perinteistä ja myyteistä suodatettuja vaikutteita.
Teokset pysäyttävät tarkkailemaan mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä vaikuttavaa kokonaisuutta. Taskinen hakee selkeimmät vaikutteensa symbolismin, surrealismin ja art noveaun taidesuuntauksista. Koristeellisuus ja naishahmot ovat olennaisesti läsnä, tosin omaperäisellä ja mielikuvitusrikkaalla otteella. Piirrokset ovat kuin ikkunoita tai välähdyksiä jostain erittäin tutusta, mutta puoliksi unohdetusta unesta tai muistosta.
Taskisen tapa hahmottaa maailmaa on mielenkiintoinen ja unohtumaton, todellisuus näyttäytyy arkivaatteidensa sijaan mielikuvituksen temmellyskenttänä jossa romantiikka ja kauneus ovat edelleen taiteellisia ihanteita ja tavoittelemisen arvoisia.
http://www.saatchionline.com/VesaTee
Tila 3
STRUCTURE
Kuvataiteilija Marjo Heleniusta kiehtovat värien luonne sekä painaminen erilaisille pinnoille, kunnioittaen samalla materiaalien omaa struktuuria.
Perinteisen metalligrafiikan sijasta Helenius on siirtynyt tekemään taidegrafiikkaa serigrafia-menetelmällä, koska sen kautta avautuu mahdollisuuksia monipuoliseen painamiseen. Uniikit puulle painetut grafiikanvedokset ovat lähikuvia luonnon aikaansaamista rakenteista, niiden säröistä ja poikkeamista. Raikkaiden, mutta hillittyjen värikerrosten kautta paljastuvat yksityiskohdat ovat kuvia hetkistä.
Vesivärimonotypia yhdistettynä perinteiseen seripainamiseen antaa mahdollisuuden tuoda esiin materiaalin oman struktuurin. Monotypialla aikaan saadut kuulaat ja raikkaat sävyt paljastavat kauniisti puun syyt. Tämä yhdistettyä serigrafian, niin usein tasaiseen jälkeen, tuo teoksiin erilaisia pintoja.
Marjo Helenius (s. 1983) on oululainen kuvataiteilija. Hän työskenteli kevään 2012 residenssitaiteilijana Taidekeskus Salmelassa. Taiteellisen toiminnan ohella Helenius opettaa taidegrafiikkaa Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopistossa Raahessa.
http://marjohelenius.blogspot.fi/
GALLERIA KATKO:
Mikko Kuorinki & Alexandr Skarlinski
Untitled videos
Untitled videos on Mikko Kuoringin ja Alexandr Skarlinskin yhteistyönä syntynyt videoteosten sarja. Teoksissa Skarlinskin laatimat tekstitykset käyvät vuoropuhelua Kuoringin hypnoottisen kuvamateriaalin kanssa. Teokset asettuvat siihen epävakaaseen hetkeen jossa aistimus tai havainto astuu kielen piiriin. Sanat kurkottavat kohti aistein havaittua todellisuutta, yrittäen käsitellä ja käsittää; Kieli kommunikoi, jakaa, merkitsee ja katoaa.
Mikko Kuorinki syntyi Rovaniemellä vuonna 1977. 15–vuotiaana hän alkoi valmistaa pienlehtiä ja julkaista kasetteja. Kuorinki valmistui Turun Taideakatemiasta vuonna 2004 ja Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 2008. Hän nauttii Andy Kaufmanin huumorista, zen-runoista ja lenkkeilystä.
Alexandr Skarlinski on taiteilija, joka asuu ja työskentelee Baltimoressa Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Vaikka hänen teoksiaan pidetään yleisesti ”käsitteellisinä”, ne käsittelevät toistuvia aiheita kuten seksiä, käsityksiä romantiikasta, nuorisokulttuuria ja niin kutsuttua todellisuutta.
http://katkogalleria.tumblr.
KELLARIGALLERIA:
San Francisco Stills Remix - valokuvia
1.6. - 28.8.2023
San Francisco Stills REMIX on Pasi-Pekka Pajamäen toinen valokuvanäyttely. Pajamäki on tamperelainen valokuvaaja, joka on taltioinut valokuvan keinoin katuelämää ja yksityiskohtia mm. Castron kaupunginosassa San Franciscossa. Hän on kolmena kesänä asunut ja työskennellyt itselleen mieluisassa kaupungissa ja tarkkaillut ympäristöään ulkopuolisen uteliain silmin. Kameran etsimeen on löytynyt rankkoja ihmiskohtaloita, sateenkaarikaupungin sukupuolinormeista vapaata elämää ja suurkaupungin monimuotoisia elämän jälkiä.
Kuvat on otettu perinteisen katuvalokuvauksen keinoin, lavastamatta ja jälkikäteen käsittelemättä. Kuvarajaukset ovat Pajamäen alkuperäisten kuvien mukaiset.
Valokuvanäyttelyn teokset muodostavat novellimaisen tarinan. Tarinan pohjana voi pitää kertomuksia ulkopuolisuudesta ja siihen liittyvästä vapaudentunteesta. Paolo Giordanon romaani Alkulukujen yksinäisyys (La solitudine dei numeri primi 2010) liittyy löyhästi kuviin ja sitoo kirkasväriset ja taidokkaasti rajatut valokuvat romaanin päähenkilöiden traagisiin tarinoihin. Toisaalta Pajamäen kuvat toimivat vallan mainiosti myös kukin itsenäisenä teoksena, pieninä nootteina ihmiselämän ja rakennetun ympäristön vuoropuhelusta, huumoria unohtamatta.
Teksti: Taina Myllyharju