Kirsi Kuusisto: grafiikkaa; Pekka Parviainen: grafiikkaa ja maalauksia; Noora-Maija Tokee: valokuvia; Galleria Katko/TTVO: videoteos Taipale; Pasi-Pekka Pajamäki: valokuvia 19.6. - 14.7.2023

19 kesäkuu 2013 - 14 heinäkuu 2013

Tila 1:

Kirsi KuusistoKirsi_Kuusisto_Vihreää_valoa_2013_carborundum_20cm_email

Taidegrafiikkaa

”Luontoteema kulkee teoksissani tunnelmina ja kokemuksina, vaihtuvina valoina ja varjoina, värisävyjen muutoksina, eri vuodenaikoina. Samalla kun kuvaan luonnon tapahtumia, aiheeni antavat vihjeitä, että teoksia voisi tulkita myös myyttisesti tai filosofisesti.

Tähän näyttelyyn tuon lintuja, lentämisen vapautta, vaistojen varassa siivillä taiturointia, keveyttä ja vahvuutta. Linnut kiitävät huolia vailla aurinkoisessa puutarhassa. Osa matkaa parvessa, osa kaksin ja jotkut syöksyvät alas, toiset ylös.

Vedostan moniväriset grafiikanvedokset syvä- ja kohopainoa yhdistävällä tekniikalla mahdollisimman myrkyttömästi. Teokseni saavat valmiin muotonsa usein vasta vedostusvaiheessa. Yhdistän eri laattoja ja teen samasta aiheesta uniikkeja variaatioita. Carborundumilla saan teoksiin maalauksellisuutta, kuivaneulalla ja etsauksella viivoja ja liikettä.”

Kirsi Kuusisto

Kirsi Kuusisto on taidegraafikko ja kuvataiteilija, joka työskentelee ja asuu Raumalla. Kuusisto on valmistunut Taideteollisesta Korkeakoulusta Helsingistä taiteen maisteriksi ja hän toimii Rauman kuvataidekoulun johtajana.

Kuusisto on osallistunut viime vuosina myös useampiin ulkomaisiin näyttelyihin. Viime vuonna Kuusiston grafiikanvedoksia oli Carrousel du Louvressa Pariisissa ja tänä keväänä New Yorkin Art Expossa. Syksyllä Kuusiston teoksia on esillä BELA Print biennialissa Osakassa Japanissa.

http://kirsikuusisto.blogspot.fi/

Taiteilijamatrikkeli

Suomen Taidegraafikot

Rauman Taidegraafikot

 

Tila 2:

Pekka Parviainenluonnontila

Luonnontila – grafiikkaa ja maalauksia

Pekka Parviaisen teoksissa keskipisteessä on luonto. Olennaista on liike ihmiskeskeisestä ajatte­lusta kohti luontokeskeistä ajattelua. Ympäristöä ei määritä hyöty joka sillä ihmi­selle on, vaan luonnolla on itseisarvo.

Teoksien muotokieli on peräisin luonnosta vaikka aiheen käsittely onkin vapaata ja lähenee pai­koin abstraktiota. Teokset eivät ole perinteisessä mielessä maisemia, vaikka sisältävät maise­mallisia elementtejä.

Näyttelyssä on esillä litografioita ja öljyvärimaalauksia.

www.pekkaparviainen.com/

 

 

Tila 3:

Noora-Maija Tokee

kuva4 001

Perisynti/Original sin

Työskentelen runollis-dokumentaarisen valokuvataiteen parissa. Taiteellisessa työskentelyssäni käsittelen symbolisesti elämän kiertokulkua: kasvua, kukoistusta sekä kuolemaa.

Perisynti-sarja on näkemykseni perisynnin symboliikasta sekä naiseuden näkökulmasta aiheeseen. Synti on vahvasti liitetty naisluontoon kuuluvaksi, eritoten kristinuskossa. Naiseus ja luonto on esitetty parina niin kuin miehisyys ja järki. Villinä ja arvaamattomana, alttiina synnille. Naiseuden myytit ovat siirtyneet uskonnosta toiseen siten, että myytin perusajatus on säilynyt, vain nimet ja vivahteet ovat muuttuneet.

Luonto eli nainen, joka on ollut sekä tieteen että taiteen kiinnostavin kohde on myös henkilökohtaisessa taiteen tekemisessäni päällimmäisenä kiinnekohtana. Luonto toimii muusana sekä inspiraation lähteenä. Oman taiteellisen työskentelyn avulla määrittelen suhdettani luontoon sekä naiseuteen.

www.nooramaijatokee.com/

 

GALLERIA KATKO: Taipale

Taipale

 

“ Vaan eteenpäin, ohi päivien kaikenlaisten

karavaania vie iankaikkinen kaipaus.

Ei, ei tule koskaan loppua matkallemme,

ja sen määränä liene vain jokin kangastus. ”

 

- Uuno Kailas: Karavaani

 

Taipale on Anna Björklundin, Seela Dahlmanin, Laura Kuusan, Anu Mustosen ja Mia Rantavaaran yhteisnäyttely joka kokoaa yhteen viisi teosta matkalta taiteilijoiksi.

Tekijät ovat kuvataiteen opiskelijoita Tampereen ammattikorkeakoulussa ja luotsaavat Galleria Katkoa.

Lisätietoja:

http://katkogalleria.tumblr.com/

katkogalleria(at)gmail.com

 

KELLARIGALLERIA:

Pasi-Pekka Pajamäki IMG_0884

San Francisco Stills REMIX - valokuvia

1.6. – 28.8.2023

San Francisco Stills REMIX on Pasi-Pekka Pajamäen toinen valokuvanäyttely. Pajamäki on tamperelainen valokuvaaja, joka on taltioinut valokuvan keinoin katuelämää ja yksityiskohtia mm. Castron kaupunginosassa San Franciscossa. Hän on kolmena kesänä asunut ja työskennellyt itselleen mieluisassa kaupungissa ja tarkkaillut ympäristöään ulkopuolisen uteliain silmin. Kameran etsimeen on löytynyt rankkoja ihmiskohtaloita, sateenkaarikaupungin sukupuolinormeista vapaata elämää ja suurkaupungin monimuotoisia elämän jälkiä.

Kuvat on otettu perinteisen katuvalokuvauksen keinoin, lavastamatta ja jälkikäteen käsittelemättä. Kuvarajaukset ovat Pajamäen alkuperäisten kuvien mukaiset.

Valokuvanäyttelyn teokset muodostavat novellimaisen tarinan. Tarinan pohjana voi pitää kertomuksia ulkopuolisuudesta ja siihen liittyvästä vapaudentunteesta. Paolo Giordanon romaani Alkulukujen yksinäisyys (La solitudine dei numeri primi 2010) liittyy löyhästi kuviin ja sitoo kirkasväriset ja taidokkaasti rajatut valokuvat romaanin päähenkilöiden traagisiin tarinoihin. Toisaalta Pajamäen kuvat toimivat vallan mainiosti myös kukin itsenäisenä teoksena, pieninä nootteina ihmiselämän ja rakennetun ympäristön vuoropuhelusta, huumoria unohtamatta.

 

Teksti: Taina Myllyharju