Kimmo Ojaniemi: veistoksia; AKU 4 - ”5 elementtiä”: grafiikkaa, maalauksia, keramiikkaa, veistoksia, sekatekniikkateoksia; Mervi Hokkanen: maalauksia; Jukka Silokunnas: videoteoksia 11.9. – 6.10.2023

11 syyskuu 2013 - 6 lokakuu 2013

Tila 1

Kimmo Ojaniemi

Tinker, Friar, Soldier, Spook

Tajunnanvirtaa näyttelystä

Teoksien tematiikka liikkuu käytännöllisellä ja filosofisella tasolla rakenteissa ja rakennuksissa. Rakennukset kertovat ihmisistä, jotka ne rakensivat. Vauraudesta ja kunniasta, salajuonista ja epäonnistumisista.

Rakentaminen tuntuu olevan koodattuna ihmisen perimään. Rakentaminen tuottaa luonnollista iloa, sitähän ovat jo lapsuuden tyypilliset leikit. Yhtenä miehen elämäntehtävänä mainitaan talon rakentaminen, mikä oikeasti on geeneihin koodattu pesän rakentamisen vietti. Täytyy suojella, mutta täytyy myös osoittaa vaurautta, ja kun vaurautta on, rakentaminen jatkuu ja jatkuu ilman syytä, vain tuottamaan kauneutta tai pelkoa, tai luottamusta ja uskoa johonkin, joka on vain sen rakennuksen synnyttämää.

Näyttelyn teokset käsittelevät sotaa, valtaa, uskontoa, kunniaa ja muuta historian tuottamaa ihmiskivaa, mitä kulttuuriksikin joskus kutsutaan. Näyttelyn nimessä mainitut henkilöt ovat roolihahmoja tällä näyttämöllä.

Yhtä kaikki rakenteiden suunnittelu ja toteuttaminen ovat keskeisiä fundamenttejä minunkin taiteellisen toimintani taustalla. Tässä näyttelyssä ovat esillä mm. parlamentti, katedraali, riemukaari, kentät, rauniot ja kuori - puisia esseitä ihmisen historiasta.

www.ojaniemi.com

 

Tila 2

AKU 4

5 Elementtiä

Puu, vesi, maa, metalli ja tuli

Grafiikkaa, maalauksia, keramiikkaa, veistoksia ja sekatekniikkateoksia.

Yhteisnäyttely 5 Elementtiä koostuu monimuotoisista luonnon inspiroimista teoksista, jotka ilmentävät puun, veden, maan, metallin ja tulen elementtejä.

Näyttelyn teokset ovat tekijöidensä tulkintoja luontoelementeistä, jotka näyttäytyvät meille jokaiselle omakohtaisina kokemuksina ja näkemyksinä; toisinaan myös hyvin etäisinä havaintoina ja mielikuvina ympäristöstämme.

AKU 4 on ryhmä Sara Hildén -akatemian syventävien kuvataideopintojen toisen vuoden opiskelijoita.

 

 

 

Tila 3

Mervi Hokkanen

Kuvitteellinen Etelänmeren matka

Maalaukset ovat syntyneet keskisuomalaisessa rivitalo-olohuoneessa maalarin katsellessa ikkunasta pikkuista pihaansa.

Tekijä eli trooppista turkoosia, lempeää vaaleanpunaista ja kuumaa oranssia ja maalasi näitä akryyleillä pellavakankaille. Hän matkasi kuvissaan valkoisille hiekkarannoille palmupuiden katveeseen ja antoi tuulen hulmutella keveitä vaatteitaan.

Letkeät sävelet kaikuivat maisemassa ja illalla syttyivät punaiset, siniset ja keltaiset valot pienen rantakuppilan valoiksi. Yö oli musta ja tähdet loistivat taivaalla.

 

 

 

 

GALLERIA KATKO & KELLARIGALLERIA

Jukka Silokunnas

Rakennemuutos
Stop motion –animaatio, 0,44 min, 2012.

Jukka Silokunnas, yhden miehen purkuyhtiö ja kierrätyskeskus, vauhdittaa luontoa, koska elämä on liian lyhyt eroosion havainnoimiseen.

Luonnotonta maatumista kuvaavissa videoissaan hän on performanssin keinoin animoinut elottomien esineiden hajoamisen maaksi, josta ne eivät tulleet.

http://katkogalleria.tumblr.com/

http://silokunnas.blogspot.fi/