Tila 1 & 2: Pirjo Nykänen, maalauksia ja valokuvia; Tila 3: Ville Uotila, maalauksia 7. – 25.11.2012

7 marraskuu 2012 - 25 marraskuu 2012

Pirjo Nykänen   

Tila 1 & 2: maalauksia ja valokuvia

 

Artist statement

Olen taidemaalari ja valokuvaaja. Valokuvaamiseen liittyy fyysinen liikkuminen ja kuvaustilanteisiin intensiivinen läsnäolo tilannemuutoksin. Koen kuvaamisen osana maalausten luonnostelua. Usein tuntuu myös siltä, että maalaaminen vaikuttaa
valokuvauksen sisältöön. En osaa erottaa, kumpi on tärkeämpää.

Minua kiinnostaa valo ja valon luomat tilat. Teosten sisältöön antaa muodon elämänmittaiset koetut tilanteet muistumin ja unelmin tässä ajassa. Väripigmenttien kerroksellinen työstäminen on mielenkiintoista, arkista aherrusta. Vanhat tekstiilit ja kuosit värimaailmoineen ovat olleet kiinnostuksen kohteina. Ne ovat yleensä lähtökohtana maalauksilleni, joihin yhdistyy luonnon monimuotoisuus.

Maalaan ja kuvaan erikokoisia teoksia, joiden muodostama yhtenäinen kokonaisuus kertoo tarinaa lähinnä naisen elämästä. Patalappumaisemat, kotiristikot, liinat, verhot, ihmisen läsnäolevuus on pieni luettelo niistä elämiseen liittyvistä kudotuista asioista ja tilanteista, jotka minua kiinnostavat. Yhdistelen mielelläni eri tekniikoita.

CV-lyhennelmä
Lukuisia yksityis- ryhmä- ja yhteisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla v 1987 lähtien.
Työskentelyjaksoja ulkomailla mm. Pohjois-Irlanti, Unkari, Italia, Saksa, Serbia ja Tshekki.
Teoksia kokoelmissa ja julkisissa tiloissa.
Taidemaalariliiton, Lapin taiteilijaseuran ja Kemin kuvataiteilijoiden jäsenyydet.

 

Ville Uotila 

Tila 3: maalauksia

 

Kaupunkinäkymiä

’Kaupunkinäkymiä’ on kahdeksan öljyvärimaalauksen taidenäyttely, joka on ollut aiemmin esillä Joensuussa taidekeskus Ahjossa 2011. Näyttelyn teoksissa Uotila tarkastelee valitsemaansa aihetta eri näkökulmista, hahmotellen kaupunkinäkymiään sekä mielikuvituksen että valokuvien pohjalta.

Useimmat maalaukset edustavat puhtaasti fantasiataidetta; lisäksi tekijä on pyrkinyt kuvaamaan menneisyyden kaupungin katukuvaa sekä tulevaisuuden kaupunkiutopiaa.

Ville Uotila (1975) on Hämeenlinnasta kotoisin oleva joensuulainen kuvataiteilija. Hän on opiskellut kuvataiteita Oriveden opiston kuvataidelinjalla vuosina 2004 ja 2005. Taiteellisessa työskentelyssään Uotila on keskittynyt öljyvärimaalaukseen, jossa hänen eniten suosimansa tyylisuuntaukset ovat olleet pelkistävä naivismi ja puhtaasti abstrakti maalaustaide. Uotila on ollut joensuulaisen
taideyhdistys Harha ry:n jäsen vuodesta 2007.