Tila 1: Anu Eskelin, maalauksia; tila 2: Marjatta Vilhunen, veistoksia & Olga Malytcheva, maalauksia; tila 3: Pia Sinkkonen

18 heinäkuu 2012 - 8 elokuu 2012

ANU ESKELIN

 

VENNI, VIDI, RIMASI

Tulin, näin, jäin.

 

Näyttelyni öljy- ja akryylimaalaukset ovat syntyneet muistoistani ja ajatuksistani, jotka vievät minut Italiaan yhä uudelleen. Myös todellisessa elämässäni vietän paljon aikaa italialaisessa vuoristokylässä, jossa asiat tapahtuvat omalla ajallaan.

Olen ihastunut kylämme satoja vuosia vanhoihin raunioihin ja rakennelmiin, jotka sulautuvat maisemaan, kuin olisivat luonnon muovaamia. Rakastan sen kivisiä siltoja, aitoja, pylväitä, ovia ja takorautaisia esineitä – käden taitoa. Lumoudun myös jylhistä maisemista. Luonnonmuotojen vaihtelu jokilaaksoista vuoriin  saa  minut vaikuttumaan yhä uudelleen luonnon mahtavuudesta, jossa rumastakin tulee kaunista. Mikä oikeastaan on rumaa ja mikä kaunista? Minusta ne ovat mielentiloja. Aika pysähtyy, kuuntelen hiljaisuutta.

Pursotan väriä paletille, sekoitan sävyjä ja aloitan maalaamisen. Kangas peittyy vähitellen väreihin, muodot tulevat esiin; oma maailmani on edessäni. Maalaan kerroksittain ja useimmiten montaa työtä samanaikaisesti. Väreissä on kaiken alku ja ne määräävät muodot. Vaikka työni ovat pääasiassa abstrakteja, näen niissä maisemat, vanhat rakennukset, sillat, kaupungit ja kylät. Vuodenajat, autiotalot, pihapiirit ja vuosien alle peittyneet vaikeakulkuiset polut henkivät elettyä elämää. Ne tulevat maalauksiini, rosoisina ja rikkinäisinä, ajatuksissani ne ovat läsnä öin ja päivin.

Maalausteni nimet ovat italialaisia, suomeksi ne tarkoittavat muun muassa vanhaa unelmaa, rauhaa, säveltä, laulua, kohtaloa ja sattumaa. Oppiakseni enemmän maan tavoista sekä tutustuakseni ihmisiin haluan puhua ja ymmärtää heidän kieltään. Siispä maalaan myös sanoja oppiakseni uutta.

Toivon, että teokseni herättävät katsojissa ajatuksia ja keskustelua. Kankailla on palanen omaa elämääni, jota saa kurkistaa avoimin mielin. Ehkäpä joku löytää myös omaan elämäänsä uusia ulottuvuuksia tästä värien ja muotojen keinoin kerrotusta suhteestani Italiaan.

www.anueskelin.com

 

—————————————————————————————————————————————————

 

MARJATTA VILHUNEN, veistoksia  & OLGA MALYTCHEVA, maalauksia

 

MARJATTA VILHUSEN TÖIDEN TAUSTOJA

Puukko on pysynyt kädessäni jo lapsena, vaikkei vuoleskelua katsottukaan sopivaksi tyttölapselle.

Taidekoulutus jäi kaukaiseksi haaveeksi isän kadotessa ”suuressa savotassa ” jatkosodan alussa 1941. Vastuu kolmesta tyttärestä jäi äidin harteille, ja työhön piti jokaisen meistä päästä heti koulun jälkeen.

Vasta aikuisena pääsin kansalaisopistossa haaveilemani kuvanveiston pariin, ja lyhyistä kesälomista vietin ison osan taideleireillä eri puolilla Suomea. Näistä viikoista on kertynyt yli kaksi vuotta taideopintoja, näistä viimeiset Kuusamo-opistolla.

Opettajista mainittakoon esim. Kaija-Riitta Iivonen, Taru Mäntynen, Kari Ovaska, Terho Sakki ja Raimo Jaatinen.

Töitteni materiaaleina on ollut etupäässä savi, kipsi, kirjasinmetalli ja pronssi. Nykyään teen työn joko suoraan vahaan, tai sitten kipsimuotin kautta. Viimeistelen vahatyön itse, ja valatan  ammattilaisella hahmon pronssiin.

Mitalin tekemisestä olen kiinnostunut, ja olenkin ollut jo vuosikymmenen ajan Killan jäsen. Tämä on erittäin haastava ala, kun molempien puolien on jollakin tapaa liityttävä aiheeltaan yhteen.

Näyttelyissä on ollut töitäni vuodesta 1980 ympäri Suomea, aina Sallasta Helsinkiin.

 

Marjatta Vilhunen, Siilinjärvi.

Marjatta Vilhunen – kotisivu

 

 

OLGA MALYCTHEVA

Pietarissa syntynyt, äitinsä puolelta inkeriläinen Olga Malytcheva muutti alun perin vuonna 1996 Keski-Suomeen juuri täällä asuvien sukulaistensa myötä. Malytcheva on tyytyväinen saadessaan tuoda Venäjän taidekoulussa opittuja taitoja takaisin sukujuurilleen ja taiteen avulla rikkoa kansalaisuuden rajoja. Malytcheva kokee saaneensa taiteen kautta paljon uusia hienoja ihmisiä elämäänsä, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet häntä eteenpäin.

Malytcheva aloitti taideopintonsa jo 11-vuotiaana Pietarin taidekoulussa. Vuosien harjoittelu ja opetus takasi teknisen taidon ja osaamisen. Työhuoneessaan Lutakon vanhassa leipomossa Malytcheva tekee aktiivisesti myös uusia materiaalikokeiluja. Malytcheva työllistää itsensä erityisesti muotokuvamaalauksen parissa, mutta pitää aika ajoin myös yksityisnäyttelyitä ja osallistuu aktiivisesti erilaisiin yhteisnäyttelyihin. Taiteen tekeminen on Malytchevalle välttämätöntä, sen avulla jaksaa eteenpäin. Taiteellisesta suvusta tuleva Malytcheva on saanut syntymälahjanaan avoimen ja pohdiskelevan suhtautumisen maailmaan.

Tampereella Galleria Kapriisissa järjestettävän näyttelyn nimi on ”Meidän tarinoita”. Tämä on yhteisnäyttely Marjatta Vilhusen kanssa. Näyttelyn jokaisella teoksella on oma tarinansa. Tervetuloa tutustumaan!

Olga Malytcheva -kotisivu

 

 

—————————————————————————————————————————————————

 

PIA SINKKONEN

Jotkut päivät on kultaa

-Maalauksia-

 

Näyttelyni on omistettu veljeni muistolle.

Hän kuoli vuosi sitten kesällä – se oli itsemurha.

Vuosi on ollut täynnä kysymyksiä, joihin en saa koskaan vastauksia.

Taiteilijana ja siskona haluan tehdä kuvan surulle ja ikävälle, mutta myös

toivolle ja huomiselle.

Monet maalausten nimet, kuten näyttelyn nimikin ’Jotkut päivät on kultaa’,

tulevat Freud, Marx, Engels & Jung -bändin laulujen sanoituksista. Yhtye oli

veljeni lempibändi.

 

Mennyt vuosi on ollut pitkä, mutta kuitenkin hyvin lyhyt.

Tämän hetken nimi on kiitos.