Kristiina Sario, Sanna Haimila, SA. Salmela, Juha Viirilä ja Katko/Sari Tervaniemi 5. – 30.3.2014

5 maaliskuu 2014 - 30 maaliskuu 2014

Tila 1:

Kristiina Sario Leikin varjo_Kristiina Sario

Leikin varjo

Galleria Kapriisissa esillä olevat suurikokoiset maalaukset hyödyntävät huumorintajuisesti romantiikan ajan maisemallista dramatiikkaa. Voimakasväriset sarjakuvaestetiikkaankin tukeutuvat maisemat ovat pelikenttiä tapahtumille, joissa konfliktin merkit ovat ilmassa, mutta selväksi ei tehdä, kuka on kenenkin puolella tai ketä vastaan. Uhka ja mahdollisuus käyvät vierekkäin ja alistuvat leikin varjolla toinen toisensa armoille.

Keskeistä Sarion uusimmissa maalauksissa ovat raskaat pilvimassat, jotka roikkuvat vailla päämäärää vaeltelevien metsästäjien, holtittomien lätkänpelaajien, sotaan sonnustautuvien lasten ja taivaalta tippuvien hevosten yllä. Maisemassa on ennakoimaton muutos yhtälailla hyvään kuin huonoon.

Maalausten lähtökohtana ovat Sariolle tunnistamisen tunteen herättäneet maisemat ja toisaalta vieraan tai uhkaavan näköiset pilvimuodostelmat, joita hän on valokuvannut vuodesta 2012. Maisemaan sitoutuu identiteetti, omistamisen tarve ja menettämisen pelko. Maisemassa tapahtuva muutos on vääjäämätön ja luopuminen välttämätöntä.

Kristiina Sario on tamperelainen taidemaalari, joka valmistui kuvataiteilijaksi Lontoossa vuonna 2005. Sario on osallistunut lukuisiin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 2004 lähtien. Hänen työskentelylleen on ominaista runsas värin ja viivan käyttö sekä kuvitusmaisuus.

”Sarion maalauksissa on aimo annos tyypillistä surrealismia: Leikkisän kepeä värimaailma yhdistyy realistisella otteella toteutettuihin painajaismaisiin kuvauksiin ihmisestä sisäisten myrskyjen ja luonnonvoimien riepoteltavana.” – Piritta Malinen, Hämeen sanomat 7.8.2013

http://www.kristiinasario.net/

 

Tila 2:

Sanna HaimilaFitting the Pit

Taiteeni lähtökohtana ovat universaalit arkipäivän kriisit, joita tarkastelen subjektiivisesta näkökulmasta.

Aiemmin olen käsitellyt mm. äitiyttä, lapsettomuuden pelkoa ja naiseen kohdistuvia odotuksia elämää tuottavana ihmekoneena.

Nyt näyttelyn teemana on kuolema, elämän rajallisuus, suru, ikävä. Olen  pohdiskellut  ihmisen kykyä elää ikuisen elämän illuusiossa. Surun fyysisyys on myös yllättävää. Huimaa ja viiltää. Oikeasti.

Näyttelyn piirustukset ja maalaukset ovat siis pohdiskeluja kuolemasta. Ja toisaalta elämän ihmeellisyydestä.

Kiitän lämpimästi Kulttuurirahaston Lapin rahastoa näyttelyni tukemisesta.

Sanna Haimila (s. 1974 Porvoo, asuu  ja työskentelee Torniossa) on  valmistunut kuvataiteilijaksi  Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta vuonna 2007.                                               

Ensiesiintymisensä Haimila teki jo ennen taideopintojaan Pirkanmaan I triennaalissa v. 2000, jossa hänelle myönnettiin nuoren debytantin Aamulehti -palkinto. Valmistumisensa jälkeen hän on pitänyt yksityisnäyttelyjä Suomessa ja osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin niin koti- kuin ulkomailla. Haimilan teoksia on mm. Aineen taidemuseon (Tornio) ja Taidekeskus Salmelan kokoelmissa.

http://www.sannahaimila.ota.fi/

 

Tila 3:

SA. SalmelaÄiti ja lapsi_

Pariskunta – Akryylimaalauksia

Taide ei ole laskutoimitus. Palloilla voi laskea, mutta numeroilla ei. Teoksessa Nainen, numerot eivät ole omassa tehtävässään, samalla kun numeroiden lukusuunta on muuttunut, on muuttunut myös merkitys. Numeroista on tullut tunteiden symboleja. Uudet figuurit kuvaavat naisena olemisen vaatimuksia, sekä sisäisiä että ulkopuolelta tulevia.

Nallea pallotellaan -teos on paikoilleen juuttunut helmitaulu jonka äärellä voit kysyä: paljonko palloja taulussa, montako palloa nallessa. Tämä teos on omistettu lapsille.

Lapset ovat olleet suurimpia opettajiani, heiltä olen oppinut toisinajattelua ja kurittomuutta. Tämä on leikkilogiikkaa ihan oikeasti: Järjestystä ja tottelemattomuutta.

Äiti ja lapsi- teos perustuu hahmopsykologiaan. Kuviolla ja taustalla on omat kilpailevat merkityksensä, katsomalla näitä erikseen, teos näyttäytyy.

Teoksen nimellä ohjaan katsojan ”oikeiden” assosiaatioiden äärelle. Katsojalle ei saa tulla mieleen mitä tahansa ninkä tahansa teoksen äärellä, jos näin tapahtuu teokset eivät ole yksilöitä.

Näyttelystäni löytyy myös teokset Prosenttihousu ja Pariskunta. Nyt pidättäydyn näiden maalausten selittämisestä, tulkinnan jätän Sinulle. Teoksen nimi on idea, jonka avulla johdatan Sinut teoksen ytimeen, mutta mitä ytimestä löytyy – sitä en saa selitellä, se on Sinun – katsojan yksityisaluetta.

 

 

Kellarigalleria:Red

Juha Viirilä

Women and Bob

Juha Viirilän maalauksille on leimallista tyylikkyys ja visualisuus.

Pelkistämiset, rohkeat rajaukset ja kontrastit voimakkaan, hehkuvan väripaletin ohella ovat tyypillisiä elementtejä hänen teoksissaan.

Helsingin Sanomat:

” Uudemmassa  tuotannossaan Viirilä on Pop-taiteen postmoderni uudelleenlämmittäjä: naisfiguuri on sekoitus sarjakuvaa ja Helene Schjerfbeckiä. Viirilä pyrkii vielä pelkistämään kokonaisuuden abstrahoivaan tyyliin, josta kaikki turha on karsittu pois, jäljelle jää väri, ilme ja houkutteleva katse.”

http://www.studiojuhaviirila.com/

 

Galleria Katko:

Sari Tervaniemi 

DizzyTervaniemi

Dizzy kertoo nuorista naisista oudohkoissa tilanteissa, hetkistä jolloin ei käyttäydytä kuin aikuiset ihmiset.

Näissä hetkissä ollaan läsnä hetkessä, koetaan häpeää tai äärimmäistä rentoutumista. Nyrjähtäneet hetket ravistavat ja herättävät elämäniloa.

Käsikirjoitus, ohjaus ja editointi:

Sari Tervaniemi

Kuvaus:

Sari Tervaniemi

Turkka Tervonen

Esiintyjät:

Orvokki Halme

Angela Washko

Samantha Conlon

Anna Björklund

Musiikki:

Mikko Keskiivari

Äänisuunnittelu:

Juri Seppä / Humina

Sari Tervaniemi

Dizzy, 2013

duration 5:53’

HD-video

colour

stereo

16:9

Lisätietoja:

http://katkogalleria.tumblr.com/